Zamów
zupa czosnkowo - patisonowa ze świeżymi ziołami
Sezon na cukinię i patisony w pełni. Na Podkarpackim polu mamy ich mnóstwo.
2015-07-21
Sezon na cukinię i patisony w pełni. Na Podkarpackim polu mamy ich mnóstwo. 
 
 
Co można zrobić z patisonów?

 
Np. zupę - odpowiednik kremu z cukinii...
 
Na słuszną porcję dla czterech osób będzie potrzeba:
6 małych albo 4 średnie patisony
2 główki czosnku (jeśli chiński bez smaku to 3)
2 marchewki
1 pietruszkę
1 cebulę
3 gałązki lubczyku
garść świeżych ziół: majeranek, tymianek, oregano, kocimiętka (opcjonalnie, ale bardzo dobrze pasuje)
odrobinę soli
"kości" na wywar - jeśli ktoś używa
odrobinę dobrego oleju 
 
Z marchewki, pietruszki, cebuli i opcjonalnie "kości" (najlepsze są skrzydełka z wiejskiej kury) gotujemy wywar. W niewielkiej ilości wody - żeby krem nie był za rzadki.
 
Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do lekkiego zrumienienia obrane ząbki czosnku (trzy odkładamy na później). Jeśli są nieduże nie trzeba ich kroić - i tak się rozgotują. Wrzucamy je do gotującego się wywaru. Następnie, na tej samej patelni rumienimy partiami pokrojone w plastry lub nieduże ćwiartki patisony. Dodajemy je do wywaru.
 
Całość gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa staną się bardzo miękkie.
 
Dodajemy zioła i pozostałe trzy ząbki czosnku. Miksujemy wszytko na gładki krem.
W zależności od "upodobań" możemy przygotować ją w trzech wariantach:
- bez dodatków - tylko miksujemy i solimy do smaku
- ze śmietaną - po zmiksowaniu dodajemy kwaśnej, tłustej śmietany z odrobiną mąki
- z serkiem topionym - przed zmiksowaniem dodajemy dwa opakowania serka topionego
 
Zupa najlepiej smakuje z grzankami i parmezanem.




Nie udało mi się zrobić zdjęcia zupy, bo zanim o tym pomyślałam garnek był już pusty :)



 
 
 
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972


mapa
Dostawy
Maj 2024
PoWtŚrCzPtSoNd
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
Najbliższa dostawa: wkrótce
Pojawiły się niedawno
ziemniak "włoski" ziemniak "włoski" 3,0 PLN / kg.
ziemniak francuski ziemniak francuski 7,0 PLN / kg.
Fazy Księżyca
fazy księzyca
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972

Napisz do Nas

© Podkarpackie Pole 2017