Zamów
TARTA BOTWINKOWA czyli sezon na buraki
Ostatnio wśród przyjaciół podkarpackiego pola dużym zainteresowaniem cieszy się tarta botwinkowa robiona z naszych młodych buraków ćwikłowych...
2014-07-06
Ostatnio wśród przyjaciół podkarpackiego pola dużym zainteresowaniem cieszy się tarta botwinkowa robiona z naszych młodych buraków ćwikłowych...
 
Dla wszystkich zainteresowanych - przepis:

 
Ciasto
kostka margaryny (najlepiej palmy "z murzynkiem")
200 g mąki pszennej
4 żółtka i jedno całe jajko
szczypta soli
 
 
Wyrabiamy standardowe kruche ciasto, które dobrze jest na 20 - 30 min przed pieczeniem wstawić do lodówki.
 
 
Buraczki: 
duży pęczek botwinki (koniecznie wyhodowanej "naturalnie" - najlepiej na podkarpackim polu)
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól lub przyprawa warzywna (jeśli ktoś używa)
 
 
Podstawą potrawy są  buraczki, muszą być świeże i smaczne. Im młodsze tym smaczniejsze. Najlepiej jak korzenie nie są jeszcze wyrośnięte. Można je wtedy dodać do potrawy prawie w całości. Trzeba je bardzo dokładnie wypłukać - żeby nic nie chrzęściło w zębach i pokroić.
 
 
Na patelni rozgrzewamy olej i bardzo lekko rumienimy na nim drobno pokrojone dwa ząbki czosnku. Dodajemy buraczki i dusimy po przykryciem, aż zmiękną. Następnie odkrywamy, dodajemy soli i przeciśnięty przez praskę trzeci ząbek czosnku. Smażymy dalej, aż do całkowitego odparowania płynu.
 
 
Sos
3 jajka
200 ml śmietany 30%
100 g sera cheddar
 
 
 
Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy ze śmietaną i dodajemy ser.
 
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dużą prostokątna blaszkę. Podpiekamy w piekarnik do lekkiego zrumienienia pilnując, żeby nie powstały "bąble" - można ciasto przykryć pergaminem i wyłożyć ziarnami grochu.
 
Na podpieczone ciasto wykładamy usmażone buraczki.
 
 
Całość równomiernie zalewamy sosem.
 
 
Całość zapiekamy około 30 min - do lekkiego zrumienienia sera.
 
 
 
 
 
 
SMACZNEGO...
 
 
 
 
 
 
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972


mapa
Dostawy
Grudzień 2024
PoWtŚrCzPtSoNd
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
Najbliższa dostawa: wkrótce
Pojawiły się niedawno
ziemniak "włoski" ziemniak "włoski" 3,0 PLN / kg.
ziemniak francuski ziemniak francuski 7,0 PLN / kg.
Fazy Księżyca
fazy księzyca
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972

Napisz do Nas

© Podkarpackie Pole 2017