Zamów
Sól ostropapryczkowa
Co zrobić z z pięknym, obfitym plonem ostrych papryczek?
2016-10-29
 
W lodówce mogą przetrwać dość długo, ale żeby móc się nimi cieszyć całą zimę (a nawet dłużej) trzeba je jakoś "utrwalić".
 
 

Najprostsze sposoby to suszenie i mrożenie - łatwe, podstawowe, pozwalają przyprawiać papryczką do woli.
 
Kolejna opcja to zamknięcie papryczek w słoikach, czyli:
- marynowanie - w zwykłej zalewie octowej (200 - 250 ml octu na 1 l wody, łyżeczka soli, łyżka cukru) solo lub z dodatkiem ziół
- konserwacja w solance - 1 - 1,5 łyżki na 1 l wody, zalewamy, pasteryzujemy
- kiszenie - mniej popularny (w przypadku papryki), ale w gruncie rzeczy bardzo prosty, a jednocześnie wyrafinowany i oryginalny sposób.
 
 
W przypadku ostrej papryki najbardziej "poręcznym" sposobem konserwacji pozwalającym na największą wygodę późniejszego jej stosowania jest zrobienie soli papryczkowej.
Paprykę wystarczy pokroić, albo rozdrobnić w inny sposób i utrzeć w moździerzu z solą.
 
 
Sól wystarczy wysuszyć na papierowym ręczniku, przesypać do słoiczka i gotowe - przyprawa idealna!
 
 
 






 
 
 
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972


mapa
Dostawy
Listopad 2024
PoWtŚrCzPtSoNd
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Najbliższa dostawa: wkrótce
Pojawiły się niedawno
ziemniak "włoski" ziemniak "włoski" 3,0 PLN / kg.
ziemniak francuski ziemniak francuski 7,0 PLN / kg.
Fazy Księżyca
fazy księzyca
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972

Napisz do Nas

© Podkarpackie Pole 2017