W lodówce mogą przetrwać dość długo, ale żeby móc się nimi cieszyć całą zimę (a nawet dłużej) trzeba je jakoś "utrwalić".
Najprostsze sposoby to suszenie i mrożenie - łatwe, podstawowe, pozwalają przyprawiać papryczką do woli.
Kolejna opcja to zamknięcie papryczek w słoikach, czyli:
- marynowanie - w zwykłej zalewie octowej (200 - 250 ml octu na 1 l wody, łyżeczka soli, łyżka cukru) solo lub z dodatkiem ziół
- konserwacja w solance - 1 - 1,5 łyżki na 1 l wody, zalewamy, pasteryzujemy
- kiszenie - mniej popularny (w przypadku papryki), ale w gruncie rzeczy bardzo prosty, a jednocześnie wyrafinowany i oryginalny sposób.
W przypadku ostrej papryki najbardziej "poręcznym" sposobem konserwacji pozwalającym na największą wygodę późniejszego jej stosowania jest zrobienie soli papryczkowej.
Paprykę wystarczy pokroić, albo rozdrobnić w inny sposób i utrzeć w moździerzu z solą.
Sól wystarczy wysuszyć na papierowym ręczniku, przesypać do słoiczka i gotowe - przyprawa idealna!