Zamów
"Smalec" fasolowy
Pyszta pasta do kanapek i nie tylko.
2017-09-16

Kilka dni temu mieliśmy przyjemność przygotowywać małe co nie co na degustację "Wina z kwewri, wina pomarańczowe - zacznijmy od początku". Okazało się, że nasz „smalec fasolowy” bardzo wszystkim posmakował – dostaliśmy sporo próśb o przepis…

 

Specjalnie dla wszystkich, którym smakowało i dla tych którzy chcieliby spróbować:

 

Smalec fasolowy

Najważniejsza jest fasola. Najlepszy będzie „jaś”, ale każda inna biała fasola też się nada. Fasolę gotujemy (do granicy rozgotowania) w bulionie/wywarze warzywnym.

Zanim fasola się ugotuje mamy dużo czasu na przygotowanie dodatków.

Na oleju (najlepiej rzepakowym) smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy lekko się zrumieni dodajemy do niej drobno pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażymy – żeby też się lekko obsmażył, ale nie zrumienił, nie zgorzkniał i nie stracił za dużo smaku.

Jeśli ktoś ma słabość do skwarków i chciałby idealnie odtworzyć prawdziwy smalec można przygotować je z kaszy gryczanej; gotujemy ją, a potem podpiekamy w piekarniku żeby stała się chrupiąca.

Fasolę (nie do końca odcedzoną) blendujemy z odrobiną oleju i przyprawami – solą, pieprzem i sporą porcją majeranku.

Do zblendowanej, gładkiej masy dodajemy podsmażoną cebulę. Wszystko mieszamy i gotowe.

 

 

Oczywiście cała tajemnica smaku tkwi w jakości składników ;)

 

Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972


mapa
Dostawy
Listopad 2024
PoWtŚrCzPtSoNd
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Najbliższa dostawa: wkrótce
Pojawiły się niedawno
ziemniak "włoski" ziemniak "włoski" 3,0 PLN / kg.
ziemniak francuski ziemniak francuski 7,0 PLN / kg.
Fazy Księżyca
fazy księzyca
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972

Napisz do Nas

© Podkarpackie Pole 2017