Maceraty czyli roztwory olejowe lub wodne wyciągów roślinnych może przygotować każdy. Wystarczy zalać wybrany substrat roślinny odpowiednim medium i odstawić na kilka tygodni.
O dobroczynnym działaniu poszczególnych substancji zawartych w różnych roślinach oraz o sposobach ich wykorzystywania napisano już tyle, że nie będę się tutaj rozwodzić na ten temat.
Dostęp do ziół i innych roślin z podkarpackiego pola pozwala wykonać wyjątkowe maceraty. Przede wszystkim mamy pewność pochodzenia rośliny bazowej. Wiemy gdzie rosła (mamy np. pewność, że nie zakumulowała metali ciężkich z gleby czy powietrza), wiemy jak rosła (nie była wspomagana nawozami sztucznymi ani niczym opryskiwana), sami ją zbieramy/suszymy.
macerat lawendowy i pokrzywowy - idealne do włosów i kąpieli
Maceraty olejowe, bo głównie takie wykonujemy (są bardziej trwałe od wodnych), są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę i działanie promieni słonecznych. Powstają wyłącznie na zimno i są przechowywane w pojemnikach z ciemnego szkła lub w pomieszczeniach bez dostępu światła. Do maceratów używamy głównie oleju rzepakowego ze względu na jego większą trwałość i stabilność. Najlepsze i najbezpieczniejsze maceraty otrzymujemy z suszonych części roślin - woda sprzyja rozwojowi szkodliwych grzybów i bakterii, które zawsze mogą znajdować się na ich powierzchni. Bardzo ważne jest również regularne mieszanie i sprawdzanie stanu maceratu (w przypadku jakichkolwiek wątpliwość co do jego jakości należy go wyrzucić).
Poniżej tymianek i róża:
Nasze maceraty polecamy tylko do użytku zewnętrznego i stanowczo odradzamy konsumpcję nie przebadanych "domowych olejów ziołowych", ze względu na możliwość obecności w nich wielu szkodliwych i często trujących substancji pochodzenia organicznego (grzyby, bakterie).