Achillea millefolium L. - krwawnik pospolity to roślina o bardzo ciekawych właściwościach zdrowotnych i dietetycznych. Pochodzenie łacińskiej nazwy tego gatunku od imienia Achillesa, który używał ziela krwawnika do leczenia ran potwierdza znajomość właściwości leczniczych tej rośliny już w starożytności.
Krwawnik uważany jest za środek aromatyczno - gorzki, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego, trzustkowego i żółci. Potwierdzono naukowo działanie bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne wyciągów krwawnikowych oraz samego olejku krwawnikowego. Olejek krwawnikowy działa rozkurczowo, uspokajająco, silnie przeciwdrobnoustrojowo, antyhistaminowo i przeciwzapalnie. Olejkiem można smarować wypryski, ropnie, liszaje, trudno gojące się rany i owrzodzenia. Wyciągi z krwawnika są pomocne w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, nieżytu żołądka i jelit, zgagi, nadmiernej kwasowości żołądka, alergii, choroby wrzodowej i infekcji układu pokarmowego. Krwawnik wpływa też korzystnie na układ oddechowy, działając odkażająco, rozkurczowo i przeciwkaszlowo (polecam przy nieżytach górnych dróg oddechowych), może obniżać ciśnienie krwi, pobudza wydzielani żółci i przyśpiesza krzepnięcie krwi w razie krwawień, zmniejsza dolegliwości bólowe przy menstruacji, obniża gorączkę, hamuje rozwój grzybów.
Szerokie działanie krwawnika wynika z zawartości bardzo wielu interesujących składników w jego tkankach. Ziele zawiera do 1,4% olejku eterycznego złożonego z monoterpenów i seskwiterpenów, oraz takich substancji jak np.: octan bornylu, thujon, terpineol i borneol. Ziele zasobne jest również w laktony seskwiterpenowe, poliacetyleny, glikozydy flawonoidowe, aglikony flawonoidowe, kwasy fenolowe (kwas salicylowy), trójterpeny, fitosterole, aminy, alkaloidy i amidy, garbniki, kumaryny, kwasy tłuszczowe (linolowy, palmitynowy, oleinowy), alkohole cukrowe, cukry, aminokwasy, kwas bursztynowy, kwas walerianowy, octowy i mrówkowy.
Zaintereowanych szczegółami składu chemicznego ziela krwawnika odsyłam na stronę dr Różańskiego
UWAGA: niektóre osoby mogą być uczulone na olejek krwawnikowy.
http://ojairambler.wordpress.com
Krwawnik uważany jest za środek aromatyczno - gorzki, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego, jelitowego, trzustkowego i żółci. Potwierdzono naukowo działanie bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne wyciągów krwawnikowych oraz samego olejku krwawnikowego. Olejek krwawnikowy działa rozkurczowo, uspokajająco, silnie przeciwdrobnoustrojowo, antyhistaminowo i przeciwzapalnie. Olejkiem można smarować wypryski, ropnie, liszaje, trudno gojące się rany i owrzodzenia. Wyciągi z krwawnika są pomocne w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, nieżytu żołądka i jelit, zgagi, nadmiernej kwasowości żołądka, alergii, choroby wrzodowej i infekcji układu pokarmowego. Krwawnik wpływa też korzystnie na układ oddechowy, działając odkażająco, rozkurczowo i przeciwkaszlowo (polecam przy nieżytach górnych dróg oddechowych), może obniżać ciśnienie krwi, pobudza wydzielani żółci i przyśpiesza krzepnięcie krwi w razie krwawień, zmniejsza dolegliwości bólowe przy menstruacji, obniża gorączkę, hamuje rozwój grzybów.
Szerokie działanie krwawnika wynika z zawartości bardzo wielu interesujących składników w jego tkankach. Ziele zawiera do 1,4% olejku eterycznego złożonego z monoterpenów i seskwiterpenów, oraz takich substancji jak np.: octan bornylu, thujon, terpineol i borneol. Ziele zasobne jest również w laktony seskwiterpenowe, poliacetyleny, glikozydy flawonoidowe, aglikony flawonoidowe, kwasy fenolowe (kwas salicylowy), trójterpeny, fitosterole, aminy, alkaloidy i amidy, garbniki, kumaryny, kwasy tłuszczowe (linolowy, palmitynowy, oleinowy), alkohole cukrowe, cukry, aminokwasy, kwas bursztynowy, kwas walerianowy, octowy i mrówkowy.
Zaintereowanych szczegółami składu chemicznego ziela krwawnika odsyłam na stronę dr Różańskiego
Odwar z krwawnika działa ściągająco na skórę twarzy i głowy, zmniejsza łojotok i zmniejsza widoczność porów. Jest więc zalecany do przemywania cery tłustej i płukania skóry głowy przy przetłuszczaniu się włosów i łupieżu. Krwawnik działa również łagodząco przy wszelkiego rodzaju podrażnieniach skóry. Ziele krwawnika jest cennym składnikiem mieszanek do kąpieli ziołowych.
Listki krwawnika na wiosnę, działają wzmacniająco i odtruwająco na organizm, pomagają przy schorzeniach wątroby, trzustki, śledziony, żołądka i jelit.
Sok z ziela spożywano kiedyś z miodem i mlekiem jako środek wybitnie odżywczy i wzmacniający. Sporządzano z nich również herbatki czyszczące krew i posilające. Krwawnik siekany podawano zwierzętom gospodarskim w celu usunięcia pasożytów przewodu pokarmowego.
Młode ziele krwawnika jest bardzo smacznym dodatkiem do sałatek i kanapek. Może być również składnikiem zup i sosów. Bardzo dobrze komponuje się z jajkami w omlecie lub jajecznicy.
http://www.floralencounters.com
W magii krwawnik wpływa ochronnie i wspomagająco; pobudza świadomość, chroni dom i otoczenie, pomaga osiągnąć równowagę psychiczną po dramatycznych przeżyciach, łagodzi urazy wyniesione z toksycznych związków, pozwala zrozumieć siebie, czyni człowieka opanowanym, wzmacnia organizm, pomaga w każdej sytuacji „zachować twarz”, pozwala zachować dystans do otoczenia, wspiera inicjatywę i pomysłowość, pobudza zdrowe ambicje, nie pozwala osiąść na laurach, przyciąga pomocnych ludzi, ułatwia zerwanie z nałogami i nieżyczliwymi ludźmi. Stosuje się go w magii miłosnej i wróżbach, pomaga wzmocnić moce parapsychiczne.
Świeże i suszone ziele krwawnika jest dostępne na podkarpackim polu.