Zamów
dynia nie tylko na halloween
Halloween dawno za nami, ale nasza piwnica wciąż jest pełna dyni. Z pewnością będziemy ją jeść do wiosny.
2015-12-04
Halloween dawno za nami, ale nasza piwnica wciąż jest pełna dyni. Z pewnością będziemy ją jeść do wiosny. 
 
 
Dynia nigdy się nie nudzi!
 

Na rozgrzewające śniadanie - dyniowa shskshuka
Na oleju (najlepiej rzepakowym) podsmażamy niedużą cebulę (najlepiej czerwoną), ząbek czosnku i łyżeczkę posiekanej ostrej papryczki (opcjonalnie dodajemy potem sproszkowaną). Dodajemy pół łyżeczki kuminu rzymskiego (jak ktoś lubi możną więcej). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżeczkę miodu i łyżeczkę octu balsamicznego i około pół kilograma puree z pieczonej dyni - chwilkę dusimy
W podsmażonej masie robimy wgłębienia i wbijamy do nich po jednym jajku. Patelnię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 5 minut. Podajemy oczywiście na ciepło.
 
Do kanapki na drugie śniadanie - dyniowy humus
Szklankę ciecierzycy zalewamy na noc wodą. Następnego dnia płuczemy i gotujemy (około 40 min). Do blendera wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, szklankę pasty tahini, szklankę puree dyniowego, dodajemy 2 - 3 łyżki soku z cytryny, sól, ząbek czosnku, opcjonalnie pół łyżeczki ostrej papryki. Pod koniec blendowania dodajemy trzy łyzki oliwy lub ulubionego oleju i 1/3 szklanki zimnej wody.
 
Na lunch - dyniowe burgery
Przygotowujemy szklankę gotowanej ciecierzycy (j. w.), szklankę gotowanej kaszy jaglanej, puree z jednej, małej (około kilogramowej) pieczonej dyni. Wszystko razem łączymy dodając 3 łyżki pestek dyni, niedużą posiekaną cebulę (podsmażoną lub nie), trochę pietruszki, łyżeczkę przyprawy warzywnej, odrobinę pieprzu  - blendujemy. Z powstałej masy formujemy burgery i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach, w połowie pieczenia przewracając na druga stronę. Podajemy w bułce z dowolnymi dodatkami i jakimś pysznym sosem, np. keczupem cukiniowym
 
W przerwie - dyniowe late
Cztery łyżki puree z dyni podgrzewamy z dwiema łyżkami miodu, ulubionymi przyprawami korzennymi i dużą szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Podgrzewamy i spieniamy pół litra mleka. Łączymy mleko z puree. Rozlewamy do dwóch szklanek. Dodajemy delikatnie po filiżance espresso. 
 
Do kawy - dyniowy sernik
Pięć żółtek ucieramy z sześcioma czubatymi łyżkami cukru. Dodajemy ulubione przyprawy (kardamon, cynamon, wanilia). Dodajemy: pół litra puree z dyni, pół kilograma białego sera, trzy łyżki mąki ziemniaczanej, trzy łyżki oleju i łyżeczkę proszku do pieczenia - wszystko miksujemy na gładką masę. Pieczemy 50 - 60 min.
 
Przepisów na dania "zasadnicze", obiadowo - kolacyjne można znaleźć mnóstwo wszędzie...
 
 
 
 
My oczywiście polecamy naszą ulubioną dynię Ambar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972


mapa
Dostawy
Kwiecień 2024
PoWtŚrCzPtSoNd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Najbliższa dostawa: wkrótce
Pojawiły się niedawno
ziemniak "włoski" ziemniak "włoski" 3,0 PLN / kg.
ziemniak francuski ziemniak francuski 7,0 PLN / kg.
Fazy Księżyca
fazy księzyca
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972

Napisz do Nas

© Podkarpackie Pole 2017