Zamów
cukinia na każdą okazję
Od kilku tygodni nieprzerwanie pozostajemy w temacie cukinii. Zmuszają nas do tego okoliczności przyrody, a konkretnie niesamowity urodzaj na cukinie, patisony, kabaczki i różne krzyżówki tychże.
2015-08-17
Od kilku tygodni nieprzerwanie pozostajemy w temacie cukinii. Zmuszają nas do tego okoliczności przyrody, a konkretnie niesamowity urodzaj na cukinie, patisony, kabaczki i różne krzyżówki tychże. 
 
 
Bogactwo na polu przekłada się na różnorodność na stole. Cukinia jest warzywem tak uniwersalnym, że można przygotować z niej potrawę na każdą okazję. 
Oto nasze cukiniowe propozycje:




NA ŚNIADANIE

Pasta kanapkowa z cukinii i niebieskiego sera.
Dwie średnie/trzy małe cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je na rozgrzaną na patelni oliwę/olej. Smażymy, aż zawarta w cukinii woda wypłynie, a potem wyparuje. Do mięciutkiej cukinii dodajemy 100 g (jedna kostka) niebieskiego sera pleśniowego pokrojonego w małe kawałki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Odrobinę solimy. Pastę można przechowywać w lodówce kilka dni.
 
 
 
Fasolowo - cukiniowa pasta kanapkowa.
Szklankę fasoli gotujemy w lekko osolonej wodzi do całkowitego zmięknięcia. Na patelni rumienimy dwie cebule i trzy ząbki czosnku. Dodajemy cztery małe cukinie pokrojone w kostkę. Smażymy, aż cukinia zmięknie, a woda odparuje. Przyprawiamy papryką słodką i ostrą, curry i odrobina kuminu rzymskiego. Odcedzoną fasolę, cukinię i jeden ząbek czosnku miksujemy/blendujemy razem na gładką masę. Można dodać garść ziaren słonecznika.


NA OBIAD

Krem cukiniowy
Najpyszniejszy jest w wersji najprostszej. Przygotowujemy wywar warzywny lub mięsno warzywny - w zależności od upodobań. Na patelni podsmażamy po kolei cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę lub plastry młodą cukinię. Wszystko wrzucamy do garnka z wywarem. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego zmięknięcia. Wywaru powinno być tyle, żeby lekko przykrywał cukinię. Przed miksowaniem dodajemy czosnek i świeże zioła: majeranek, tymianek i lubczyk. Miksujemy. Podajemy z grzankami i ostrym żółtym serem.
 


Placki cukiniowe
Sześć młodych cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać dwa jajka, pięć łyżek mąki i odrobinę soli. Smażyć i podawać jak placki ziemniaczane - z dowolnym sosem.
 



NA DESER

Czekoladowe ciasto cukiniowe.
Utrzeć 120 g miękkiego masła z 250 g cukru pudru (na puszystą masę). Dodać pół szklanki oleju. Dalej ucierać. Dodać dwa jajka. Do masy dodać po trochę 300 g mąki, pół szklanki śmietany, szczyptę soli i czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec dodać 60 g kakao i (opcjonalnie) dwie łyżki kawy. Do masy dodać dwie szklanki cukinii startej na tarce o grubych oczkach i odsączonej. Można dorzucić kawałki czekolady. Piec 30 - 45 min w 160 - 180 stopniach. Ciasto najlepiej smakuje z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową.

 

Budyń cukiniowy
Zagotować dwie szklanki mleka (w wersji wegańskiej roślinnego) z dwoma małymi cukiniami pokrojonymi w drobną kostkę. Dodać wanilię/cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i trzy łyżki cukru. Zmiksować na gładką masę. Do połowy szklanki mleka dodać dwie czubate łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszać, powoli wlać do gotującej się masy mleczno cukiniowej. Pogotować do zgęstnienia. Budyń można robić w różnych opcjach smakowych, np. z wiórkami kokosowymi, kakao/czekoladą, kawą.


NA PODWIECZOREK

Pasztet cukiniowy
Cztery małe cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy. Na oleju/oliwie podsmażamy dużą cebulę pokrojoną w kostkę i dwa ząbki czosnku. Dodajemy dwie starte marchewki i cukinię, smażymy do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do usmażonych warzyw dodajemy dwa ugotowane ziemniaki, pół szklanki grysiku, szklankę otrębów, ząbek czosnku, świeży majeranek i tymianek. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Pasztet pieczemy około półtorej godziny w 180 stopniach.
 


NA KOLACJĘ

Grilowana cukinia
Młode świeże cukinie przecinamy wzdłuż na dwie części. Smarujemy oliwą lub oliwą smakową, np. czosnkową, posypujemy odrobiną ulubionych ziół. Grilujemy klasycznie lub na grillu elektrycznym (można też zapiec cukinię w piekarniku). Proste i pyszne.
 

Roladki z grilowanej cukinii
Młode cukinie tniemy wzdłuż na cieniutkie plastry (najlepiej "obieraczką" do warzyw). Smarujemy oliwą i grilujemy krótko z obu stron. Na plastrach cukinii układamy dowolne dodatki: łososia, starty ser, pastę warzywną, humus...
Całość zawijamy. Podajemy z ulubionymi sosami.





 

 
 
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972


mapa
Dostawy
Listopad 2020
PoWtŚrCzPtSoNd
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Najbliższa dostawa: wkrótce
Pojawiły się niedawno
porzeczka czarna - liść porzeczka czarna - liść 6,0 PLN / pęcz.
pokrzywa pokrzywa 4,0 PLN / wiąz.
młoda pszenica młoda pszenica 3,0 PLN / wiąz.
Fazy Księżyca
fazy księzyca
Gospodarstwo rolne

Podkarpackie Pole

Siepietnica 74
38-240 Biecz
woj. podkarpackie

513 025 972

Napisz do Nas

© Podkarpackie Pole 2017