W zeszłym tygodniu zakończyliśmy pierwszy etap tegorocznego siania i sadzenia.
Mamy nadzieję, że wyrośnie nam mnóstwo smacznych, zdrowych i "ciekawych" plonów.
Ziemniaki. Oprócz starych odmian, w tym roku naszydziliśmy trochę nowości:
ziemniaki włoskie o niezwykłych walorach smakowych
ziemniaki francuskie - fioletowe i różowe; bardzo zdrowe, o zwiększonej zawartości składników odżywczych, wpływające miedzy innymi na obniżenie ciśnienia krwi i zawierające więcej antyoksydantów niż odmiany białe.
Owies i jęczmień. Na surowiec do sporządzania soku bogatego w mnóstwo składników odżywczych oraz do suszenia.
Fragment warzywnika z zasianą fasolą, grochem, ogórkami i dyniowatymi.
W tym roku na podkarpackim polu będziemy hodować między innymi:
ogórki
pomidory
cebulę
paprykę
warzywa dyniowate - cukinię, kabaczki, dynię (kilka odmian)
grochy
fasole
buraki ćwikłowe (egipskie i opolskie)
marchewkę
pietruszkę
zimniaki
rzodkiewkę, rzodkiew i rzepę
sałatę, rukolę, roszponkę i endywię
skorzonerę
jarmuż
zioła (zbyt dużo gatunków żeby teraz wymieniać - będzie osobny post).
Na pewno o czymś zapomniałam, ale wszystko będzie pojawiać się w zakładce bazarek.
Zapraszamy!